Tadabbur Tazakkur

MACAMANA NAK DEKAT DENGAN ALLAH?

Rupanya dalam Al-kauthar ini jelas menerangkan dengan melakukan 2 ritual yang nampak seperti routine namun..ada lagi manusia yang belum faham akan nikmat hidup dengan Rahmah Allah.

Solat dan Korban ini adalah ibadah sebagai tanda syukur kita kepada si PENCIPTA kita.  Dan janji Allah itu benar..barang siapa terputus dengan ibadah ini.. maka terputuslah mereka dengan Rahmah Allah..

Ingat!!!! Korban setiap tahun BEB!!!!

Astaghfirullah..AL-KAUTHAR1-3

 

2 thoughts on “MACAMANA NAK DEKAT DENGAN ALLAH?

 • Anonymous

  Prnah dengar kupasan mengenai surah Al-Kauthar. Ketika itu Rasulullah kematian anak lelakinya. Kaum Quraisy dengan value jahiliyahnya menganggap Rasulullah “terputus” dari rahmat Tuhan kerana tiada pewaris. Ikut value mereka, sangat mulia kalau ada anak lelaki . Tetapi Rasulullah kehilangan kesemua anak lelakinya, lalu mereka mengejek seolah-olah Rasulullah “terputus” daripada nikmat Allah.

  Allah membetulkan belief system dengan menurunkan surah Al-Kauthar. Nikmat adalah WahyuNya. Itulah sebesar-besar nikmat. Maka Rasulullah mendapat Nikmat teragung dengan mendapat wahyu petunjuk Al-Quran.

  Reply
  • roziahkamal

   Maha suci Allah, benar tuan/puan. Mengingatkan akan kisah ini di mana bila Anaknya Ibrahim Meninggal. Banyak juga pendapat yang di perbahaskan oleh ulamak terdahulu terutama pada ayat 3 bermaksud “Sesungguhnya mereka yang membenci mu dialah yang terputus”. hal ini terkait dengan hal kelahiran anak, yakni dengan adanya ‘aqiqah sebagai tanda syukur atas kelahiran anak. Tak terjakau oleh saya yang dhaif. Wallahualam.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.