Tadabbur Tazakkur

Al Fath No Surah : 48 No Ayat : 4

(Tuhan yang membuka jalan kemenangan itu) Dia lah yang menurunkan semangat tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman (semasa mereka meradang terhadap angkara musuh) supaya mereka bertambah iman dan yakin beserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada; pada hal Allah menguasai tentera langit dan bumi (untuk menolong mereka); dan Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.

Al Fath
No Surah : 48
No Ayat : 4

🍂Tadabbur Allah

Al Hakim Yang Maha Bijaksana

🍃Peringatan

Ingat tidak ada satu makhlukpun yang keluar dari lingkaran hikmah Allah, dan tidak ada satu perintahpun yang keluar dari lingkup hikmah-Nya.

🍃Penawar

Leganya Allah tidak pernah menciptakan sesuatupun kecuali untuk suatu hikmah, dan tidak pernah memerintahkan sesuatupun kecuali untuk suatu hikmah.

🍃Petunjuk

Saya jelas untuk senantiasa berupaya menghayati nama-nama husna Allah serta sifat-sifat sempurna-Nya, supaya dengan demikian menjadi orang-orang yang benar-benar bertakwa.

🍃Rahmat

Ya Allah, ampunilah aku, kasihilah aku, berikan petunjuk kepadaku dan berikan rezeki kepadaku.

🍂Tadabbur Ibadat

Allah yang telah memberikan Ketenangan jiiwa kepada orang beriman.

🍃Peringatan

Ingat setiap orang yang beriman kepada Allah Ta’ala wajib meyakini bahwa sumber ketenangan jiwa dan ketentraman hati yang hakiki adalah dengan berzikir kepada kepada Allah Ta’ala, membaca al-Qur’an, berdoa kepada-Nya

🍃Penawar

Leganya dengan berzikir kepada Allah Ta’ala segala kegalauan dan kegundahan dalam hati mereka akan hilang dan berganti dengan kegembiraan dan kesenangan.

🍃Petunjuk

Saya jelas untuk menjadi motivasi meyakini indahnya memahami dan mengamalkan petunjuk Allah dan Rasul-Nya, yang hanya dengan itulah seorang hamba bisa meraih kebahagiaan dan ketenangan jiwa yang hakiki dalam kehidupannya

🍃Rahmat

Ya Allah beri aku ketenangan dari sisiMu,  bebaskan aku dari rasa cemas, gelisah, dan tertekan. Hilangkan kegundahan, kesedihan, dan kekecewaan dari dalam hati aku.

🍂Tadabbur Siraath

Kemenangan orang Islam (Kemenangan Rabbani)

🍃Peringatan

Ingat perjuangan Islam sentiasa diingatkan tentang peri pentingnya bergantung kepada Allah dan menyakini bahawa kemenangan hanya datang dari Allah apabila dikehendakiNya.

🍃Penawar

Leganya saya Istilah al-fath digunakan oleh al-Quran dalam banyak ayat yang menyentuh tentang kemenangan besar.

🍃Petunjuk

Saya jelas Islam sentiasa mengetengahkan isu-isu yang berpaksi pada aqidah untuk menjelaskan tuntutan sebenar tauhid. Kalimah syahadah La ilaha illa Allah.

🍃Rahmat

Ya Allah memberikan aku kemenangan yang nyata pada orang yang beriman, mengampuni dosa aku yang telah lalu dan yang akan datang & menambahkan berbagai kenikmatan bagi aku diatas kenikmatan yang sudah ada.

Amiin Ya Robbal AlamiinBDQ-Al A’raf 7 Ayat 3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.