Tadabbur Tazakkur

Kenderaan

Tidakkah mereka melihat dan memikirkan, bahawa Kami telah menciptakan untuk mereka binatang-binatang ternak, di antara jenis-jenis makhluk yang telah Kami ciptakan dengan kekuasaan Kami lalu mereka memilikinya?

(Yaa Siin 36:71)

Dalam gambar ini, kami perhatikan kenderaan kuda yang menjadi ibrah daripada ayat dalam Surah Yasin ayat 71 .

Ibrahnya ialah setiap kejadian yang Allah ciptakan ada tujuan tertentu yang Allah sahaja mengetahui Allah . Allah ciptakan mahkluk contoh binatang ternak spt ayam & ikan utk dijadikan makanan. Setiap hari selama 4hari kami dihidang dgn menu makanan ayam & ikan & sumber daripadanya…

Allah jinakkan bermacam2 ternakkan selain boleh dimakan, tp boleh digunakan menjadi peralatan seperti dari seekor lembu yg boleh dijadikan makanan tp kulit lembu boleh dibuat seperti pebagai jenis kasut & beg untuk kami gunakan.

Allah juga menciptakan kuda untuk kenderan.
Contoh: Kuda diperlukan utk sampai ke kaki gunung bg meneruskn perjalanan kami mendaki gunung semata2 untuk melihat kebesaran Allah.

Jelas dlm ayat Allah menciptakan sesuatu tanpa sia. Peringatan yang sangat jelas untuk kita melihat & berpikiran tentang kebesaran Allah. Dengan persedian mahkluk lain yg kita boleh mafaatkan.

Photo : Kuda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.