Tadabbur Tazakkur

Guru pembina bangsa

Bismillahiromanirrahim
⛱🌽⛱🌽⛱🌽⛱🌽

*Happy* *Teachers* *Day*

Al-Baqarah 2:31

وَعَلَّمَ ءَادَمَ ٱلْأَسْمَآءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى ٱلْمَلَٰٓئِكَةِ فَقَالَ أَنۢبِـُٔونِى بِأَسْمَآءِ هَٰٓؤُلَآءِ إِن كُنتُمْ صَٰدِقِينَ

Dan Ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Ia berfirman: “Terangkanlah kepadaKu nama benda-benda ini semuanya jika kamu golongan yang benar”.

🦋Jasa seorang guru apabila mengajarkan sesuatu yang berguna dan bermanfaat kepada studentnya. Sama seperti Allah menjadi the Best Teacher untuk the Best student bernama Adam. Allah tidak pernah tinggalkan Adam walaupun Adam pernah buat silap. Same with teachers out there, never give up for full support and guidance. MasyaAllah.😍Thank you Allah and thank you teacher.
🦋Ciri2Amazing Teacher:
1. Mengajar anak muridnya untuk menjadi amazing khalifah. Dengan harapan khalifah kecil ini bijak menguruskan dunia bersandarkan misi akhirat.

Al-Baqarah 2:30

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَٰٓئِكَةِ إِنِّى جَاعِلٌ فِى ٱلْأَرْضِ خَلِيفَةًۖ قَالُوٓا۟ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ ٱلدِّمَآءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَۖ قَالَ إِنِّىٓ أَعْلَمُ مَا لَا تَعْلَمُونَ

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi”. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): “Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?”. Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya”.

2) Lebih berilmu Dan bijaksana
Bijak bukan hanya disini (dunia) tetapi lebih bijak untuk disana(akhirat). Amazing teacher perlu always download hanya upload agar apa yg di upload itu bukan omongan kosong.(rabbani konsep).

Al-Baqarah 2:32

قَالُوا۟ سُبْحَٰنَكَ لَا عِلْمَ لَنَآ إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَآۖ إِنَّكَ أَنتَ ٱلْعَلِيمُ ٱلْحَكِيمُ

Malaikat itu menjawab: “Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana”.

3)Amazing teacher hanya mengharapkan pahala disisi Allah (Spiritual Dan Emotion ) bukannya Physical.Konsep PIES😍.

Al-Baqarah 2:103

وَلَوْ أَنَّهُمْ ءَامَنُوا۟ وَٱتَّقَوْا۟ لَمَثُوبَةٌ مِّنْ عِندِ ٱللَّهِ خَيْرٌۖ لَّوْ كَانُوا۟ يَعْلَمُونَ

Dan kalau sebenarnya mereka itu tetap beriman dan bertaqwa (nescaya mereka akan mendapat pahala); sesungguhnya pahala dari sisi Allah itu adalah lebih baik, kalau mereka mengetahui.

🍀Semôga Allah sentiasa pandang saya, didik saya,redhai saya, rindukan saya untuk saya jadi anak muridnya yg paling baik.amin😍

One thought on “Guru pembina bangsa

 • Aiman La Yubali

  Subhanallah….
  Sejarah pertama…
  Allah mengajar manusia….

  Kalamullah pertama
  Perintah manusia untuk belajar
  (Iqra!!)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.