Tadabbur Tazakkur

Jangan menghina sembahan orang Kafir… Kerana Allah juga akan di hina oleh mereka…

Melihat akan kejadian Kereta di timpa pokok semalam…saya terlihat ada sembahan Agama lain yang juga turut menjadi mangsa..  Dalam hati haaa… Tokong juga perlu di insurankan… tertawa kecil juga saya…

 

Seperti biasa, saya ada masuk dalam Group Sehari Satu Muka Surat, di mana ahli kumpulan di minta membacanya berserta terjemahannya.  Ayat yang saya jumpa related dengan cerita saya adalah Al-An’am 6:108 Saya mengambil kesempatan utk bertadabbur dan tazakkur bila diizin waktu.

Dalam ayat :

وَلَا تَسُبُّوا الَّذِينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ فَيَسُبُّوا اللَّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ ۗ كَذَٰلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمْ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّهِمْ مَرْجِعُهُمْ فَيُنَبِّئُهُمْ بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

  1. Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, karena mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa pengetahuan. Demikianlah Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kepada Tuhan merekalah kembali mereka, lalu Dia memberitakan kepada mereka apa yang dahulu mereka kerjakan.

Subhanallah…. Allah melarang saya mencela sembahan orang Musyrik… yang lebih perit apabila tahu orang Musyrik akan mencelanya berlebih lagi… Ampun Ya Allah kiranya telah mereka lakukan itu hasil dari hambamu yang tidak mengerti… Izinkanlah kami berkasih sayang dengan mereka agar dakwah akhlak ini lebih mudah mereka terima.

Saya melihat orang musyrik yang buat sembahan akan kembali kepada sembahan mereka… Minta Allah lindungi kita juga .. agar tidak menjadi sebegini… kerana ada kala… boleh client kita menjadi sembahan kita… perkara yang dekat dekat… dengan kita tanpa di sedari.. kita meminta pertolongan dari makhluk… Ampun ya Allah..

One thought on “Jangan menghina sembahan orang Kafir… Kerana Allah juga akan di hina oleh mereka…

  • Aiman La Yubali

    Tips hendak orang bukan islam tertarik dengan Agama islam dari Allah:

    Surah Al-Imran 3:159

    159. Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (mengenai kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan hal-hal keduniaan) itu. kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.